Resilience

Achtergrond

Tegenslagen, op allerlei vlakken, horen bij de realiteit van het ouder worden. Veel ouderen functioneren echter goed ondanks deze tegenslagen: zij tonen veerkracht (resilience, in het Engels).

Wij zijn geïnteresseerd in waar deze veerkracht bij ouderen uit bestaat. In andere woorden: Wat helpt ouderen om het goed te doen ondanks die tegenslagen?

Resilience lijkt een vrij intuïtief begrip. Er is echter geen wetenschappelijke consensus over wat het precies is en hoe we het goed kunnen onderzoeken. Dit bemoeilijkt de toepassing van het concept zowel in onderzoek als in de zorg praktijk.

Doel

Wij zien veerkracht als een veelbelovend en inclusief concept. Het doel van dit project is daarom om in kaart te brengen wat resilience bij ouderen is om verder onderzoek naar (het bevorderen van) veerkracht bij ouderen mogelijk te maken.

Methode & Fase

Op dit moment wordt resilience bij ouderen geëxploreerd aan de hand van een systematische literatuur review, focusgroepen en analyse van (interRai) data uit verpleeghuizen. De vervolg stappen van het project zullen bepaald worden aan de hand van de uitkomsten van deze exploratie.

Op dit moment zoeken wij deelnemers voor de focusgroep t.b.v. de gevolgen sluiting langdurige zorginstellingen voorjaar 2020.
Informatie hierover vind je hier.

Onderzoeker

Milou Angevaare (promovendus Amsterdam UMC, locatie VUmc)